Het gebit heeft een aantal belangrijke functies, zoals bijten en kauwen. Maar ook bij het spreken, zingen of bespelen van een blaasinstrument speelt het gebit een belangrijke rol. Helaas kan het gebit vroegtijdig verloren gaan door tandbederf (cariës) en/of tandvleesontstekingen (gingivitis/parodontitis).
Deze bovengenoemde aandoeningen worden veroorzaakt door bacteriën, welke in de tandplaque zitten. Tandplaque is een zacht en kleverig laagje en vormt zich overal op het gebit. Als deze tandplaque niet dagelijks wordt verwijderd, kan er een tandvleesontsteking ontstaan. Indien deze ontsteking van het tandvlees langdurig blijft bestaan, kan dit leiden tot afbraak van het kaakbot.
Daarnaast kunnen bepaalde soorten bacteriën in de tandplaque zuren vormen vanuit suikers en zal het glazuur en tandbeen oplossen en zal dus tandbederf ontstaan.
Het is uiteraard verstandig om tijdig naar een mondhygiënist te gaan maar in ieder geval als:
● als uw tandarts of een andere zorgverlener dat adviseert.
● als u problemen in uw mond wilt voorkomen en zelf wilt werken aan een gezonde en frisse mond.
● het tandvlees bloedt bij het poetsen
● tanden of kiezen los gaan staan en/of van plaats veranderen
● het tandvlees rood en gezwollen is
● het tandvlees zich niet meer strak om tanden en kiezen sluit
● het tandvlees zich terugtrekt
● er regelmatig gaatjes (cariës) ontstaan
● er een vieze smaak of slechte adem aanwezig is
● er vaak tandsteen of aanslag op het gebit ontstaat
● mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
Ja, u heeft geen verwijzing van uw tandarts nodig. U kunt rechtstreeks een afspraak maken voor een behandeling. Natuurlijk blijft het mogelijk dat u van uw tandarts het advies krijgt een mondhygiënist te bezoeken. Zo zullen wij uw tandarts altijd informeren over de door ons uitgevoerde behandelingen en conclusies. Wij blijven samenwerken met een groot aantal tandartsen uit de regio en indien nodig stemmen wij de behandeling van uw mond, in overleg met u, onderling af.
Voor een eerste consult plannen wij altijd een afspraak van 45 minuten. Kosten hiervan worden veelal vergoed via uw verzekering.
In het eerste consult wordt:
● een medische anamnese afgenomen
● we brengen de conditie en problemen van uw tandvlees in kaart
● bespreken uitgebreid met u de mogelijkheden en de vervolgbehandelingen
● wij maken op grond van het plan van aanpak een begroting van de kosten
● na een akkoord van uw zijde worden de vervolgafspraken in overleg met u gepland
● wij informeren schriftelijk uw tandarts van onze bevindingen
Nee. Hoewel onze kennis en ervaring zeer breed zijn signaleren wij ook problemen die door ons niet zijn te behandelen. Zo werken wij nauw samen met tandartsen in de regio; verwijzen wij naar een parodontologie praktijk en voeren wij overleg, indien nodig, met uw huisarts of specialist. Uiteraard in overleg met en na toestemming van uw zijde. Zo is er bij medicijngebruik ook veelvuldig overleg met uw huisarts of specialist voorafgaand aan de start van een behandeling.
Steeds meer verzekeraars erkennen het belang van een goede mondzorg als basis voor het behoud van uw gebit. Derhalve wordt in veel verzekeringen de vergoeding geregeld voor de behandeling van de mondhygiënist. Toch is het raadzaam om gegeven de eigen voorwaarden per verzekeraar hiernaar eerst te informeren. Bespreek voorafgaand aan de behandeling eerst met ons de aan de behandeling verbonden kosten. Dit voorkomt problemen achteraf.